Věděli jste, že kolísavá hladina krevního cukru může časem poškodit náš organismus, i když nevyvolá cukrovku? Prudké změny hladiny krevního cukru, jsou často příčinou obezity, únavy, změny nálad, nedostatku energie, vlčího hladu a dokonce i infarktu a některých typů rakoviny.
Co s tím?
Seskočte z glukózové horské dráhy a kromě eliminace sladkostí a slazených nápojů vyzkoušejte těchto 10 tipů:
1. Jezte více ovoce a zeleniny (2 porce ovoce a minimálně 3 porce zeleniny denně). Na oběd i večeři zaplňte talíř z poloviny zeleninou (syrovou i tepelně upravenou) a ovoce jezte jako dezert (nejlepší jsou jahody, borůvky, maliny, rybíz..).
2. Do každého jídla zařaďte zdroj bílkovin (libové maso, ryby, vejce, sýr, luštěniny, tofu, tempeh). Bílkoviny snižují celkový glykemický index jídla a zasytí na delší dobu.
3. Omezte výrobky z bílé mouky (bílé pečivo, sušenky, koláče, dorty, lívance atd.), mají vysoký glykemický index.
4. Kupujte celozrnné pečivo, v němž jsou zrna skutečně vidět.
5. Začněte den těmi správnými sacharidy, jaké jsou např. v přírodním müsli, celozrnném pečivu a ovesné kaši. Celozrnné výrobky jsou prevencí chronických chorob.
6. Dejte přednost dobrým tukům (jezte alespoň 1x týdně ryby, do salátů použijte místo majonézy olivový olej a vlašské ořechy a na chleba si namažte arašídové máslo). Každé jídlo, doplněné o dobré tuky bude mít nižší glykemický index.
7. Upřednostňujte druhy rýže s nižším GI (basmati, natural).
8. Jezte často luštěniny (obsahují typ škrobu, který se rozkládá pomalu).
9. Jezte méně brambor (obsahují typ škrobu, který je snadno rozložitelný). Nejnižší GI mají brambory vařené ve slupce.
10. Doplňujte jídlo kyselými přísadami, které tlumí vliv jídla na hladinu krevního cukru, např. octová zálivka na salát, jogurt na cereálie, citrónová šťáva k rybě atd.
Glykemický index (GI) vyjadřuje rychlost, za jakou se sacharidy obsažené v přijímané potravě přemění v trávícím traktu na glukózu.